Proximus mag de netneutraliteit schenden

netneutraliteit

Wat is netneutraliteit?

Netneutraliteit wil zeggen dat de internetinfrastructuur geen onderscheid mag maken in de verschillende soorten internetverkeer. Alle data die door de kabels lopen, moeten dus op dezelfde manier behandeld worden.

Simpel gezegd: Jij betaald je provider om internet te krijgen en zij leveren je internet.
Jouw computer en de server (website) die je wil bezoeken, hebben zaken met de data die uitgewisseld wordt. Om een goede werking van het net te behouden, heeft je provider geen zaken met de data die tussen jullie wordt uitgewisseld.

Waarom is netneutraliteit belangrijk?

Netneutraliteit zorgt er voor dat jij internet krijgt en dat jij dat internet kan gebruiken hoe jij het wil.

Moest dit er niet zijn, zou je provider je geld kunnen aanrekenen om bijvoorbeeld streaming diensten zoals Netflix te gebruiken. Je zou dus geld aan je internet provider moeten betalen, bovenop het abonnementsgeld dat Netflix al vraagt.

Of je provider zou bijvoorbeeld websites trager laten werken dan andere websites. Zo zou jij dan bijvoorbeeld extra moeten betalen om Facebook weer op een normale snelheid te laten werken.

Proximus mag de netneutraliteit schenden

Vandaag werd bekend dat Proximus de netneutraliteit mag schenden.
Het BIPT (de telecomwaakhond) heeft beslist dat Proximus niets mis doet met hun Tuttimus-abonnement. In dat abonnement mogen klanten een app aanwijzen, waarvan de data niet van de databundel afgehaald wordt.

Van de ene app wordt dus geen data aangerekend en van de andere wel.

Het lijkt misschien leuk dat je nu gratis ongelimiteerd Facebook of WhatsApp mag gebruiken, maar dat is het absoluut niet! Je betaald in je abonnementskosten een meerprijs om van één app geen data aangerekend te krijgen.
Of dacht je misschien dat Proximus je dat gratis gaat aanbieden?

Proximus beslist trouwens uit welke apps jij kan kiezen. Facebook, WhatsApp, Snapchat, Instagram, Twitter en Pokémon-Go zijn de uitverkoren apps.

Waarom WhatsApp wel en Signal niet?

Proximus beslist dus hoe vaak jij een bepaalde app gaat gebruiken, want de ene kan je ongelimiteerd gebruiken en de andere niet.

Slecht voor de toekomst

Dit is een stap in de verkeerde richting. Als netneutraliteit weg valt, is dat een slechte zaak voor ons allemaal. Ik wil een open en vrij internet, zoals we het vandaag kennen. Geen internet waarbij Facebook en Twitter afgesloten zijn, tot ik betaal om er toegang tot te krijgen. En ik wil ook niet dat YouTube super traag gaat, zodat ik enkel in crappy kwaliteit kan kijken, tot ik mijn provider voldoende betaal om terug in HD te kunnen streamen.

Welke apps ik op mijn smartphone gebruik, wil ik kunnen kiezen. Zonder de manipulatie van mijn provider door een bepaalde app “ongelimiteerd” aan te bieden.

Laat mij maar gewoon betalen om op het internet te geraken en wat ik daarna doe, daar heeft mijn internet provider niets meer mee te maken!